Search This Blog

Thursday, April 23, 2015

Annur Travel & Tours: Makanan- Makanan 'Famous' di Perak - Blog Makanan di Perak

Annur Travel & Tours: <b>Makanan</b>- <b>Makanan</b> &#39;Famous&#39; <b>di Perak</b> - Blog Makanan di Perak


Annur Travel & Tours: <b>Makanan</b>- <b>Makanan</b> &#39;Famous&#39; <b>di Perak</b>

Posted: 12 Feb 2015 12:24 AM PST


MAKANAN MENARIK DI  NEGERI PERAK

Tahukah anda negeri Perak mempunyai makanan yang menarik ?

Perak sememangnya terkenal dengan pelbagai jenis makanan yang sedap seperti Mi Rebus, Rendang Tok, Satay, Nasi Kandar, Muruku, Ayam Taugeh, Kacang Puteh, Kopi Puteh dan banyak lagi. Setiap daerah di negeri ini memiliki keunikan makanannya yang tersendiri. Selain itu, buah-buahan seperti durian dan Limau Tambun amat sinonim dengan negeri bertuah ini. Durian di Perak terutama di Bukit Gantang unik kerana isinya tidak begitu kuning tetapi manis.

Di Ipoh, kebanyakan makanan yang popular ialah makanan yang bercirikan masyarakat Cina seperti Kopi Puteh, Ayam Taugeh dan Chee Cheong Fun. Kebanyakan makanan Cina ini boleh didapati di Pekan Lama Ipoh atau kopitiam-kopitiam. Kopi Puteh di Ipoh sebenarnya bukanlah berwarna putih seperti dimaksudkan tetapi kopi hitam yang mengeluarkan aroma berlainan kopi lain dan berbuih perang keputih-putihan.

Selain itu, di Ipoh juga terdapat makanan masyarakat India yang terkenal di seperti Nasi Kandar dan Kacang Puteh. Nasi Kandar atau lebih dikenali sebagai 'Nasi Ganja' paling sedap dan digemari oleh orang-orang Ipoh ialah di Kedai Vanggey di Jalan Yang Kalsom dan Medan Selera Dato'Sagor. 

Jangan lepaskan peluang untuk menikmati Mi Rebus di Restoran Mi Rebus Ramli dan Ikan Bakar di Restoran Tasik Raban yang tersohor dengan masakan kampung di Ipoh.

Kalau berkunjung ke Taiping, Mi Udang Banjir di Kuala Sepetang menjadi sebutan dan menu santapan. Kedudukan Kuala Sepetang yang berhampiran dengan Selat Melaka membolehkan ia menjadi syurga makanan laut seperti Mi Udang dan Nasi Goreng Udang. Makanan ini amat senang didapati di gerai-gerai sepanjang jalan Taiping-Kuala Sepetang. Harga makananya juga adalah mengikut saiz udang dari RM6-RM15. Gerai Mi Udang yang popular di sini ialah Gerai Mak Jah. Makanan laut juga boleh didapati di Lumut dan Parit Buntar.



Selain makanan laut, Taiping juga terkenal dengan cendol. Cendol yang popular di bandar ini ialah di Gerai Cendol Bismillah, Jalan Stesen dan Cendol Kamunting. Minuman manis ini juga amat terkenal di Kuala Kangsar dan Ipoh. Di Kuala Kangsar, cendol ini dijadikan juadah menjamu selera bersama-sama Laksa Kuala Kangsar yang lazat. Pengunjung boleh menikmati kedua-dua makanan ini di Medan Selera Kuala Kangsar dengan melihat pemandangan indah tebing Sungai Perak. 





Rendang Tok merupakan makanan tradisi Perak. Ia tidak asing lagi dalam masyarakat Melayu terutama di Lembah Sungai Perak dari Kuala Kangsar hingga Teluk Intan. Makanan ini diperbuat daripada daging yang dipotong dadu. Kebiasaannya masakan tradisi ini sering dimakan bersama lemang atau ketupat, dan lebih-lebih lagi makanan ini sering dihidangkan semasa menyambut  Hari Raya Aidilfitri.

Akhir kata, Negeri Perak sememangnya mempunyai makanan-makanan yang enak untuk dirasai.

Moh le ke Perak ! Anda pasti teruja !

Blog <b>Makanan di Perak</b>: makanan tradisional daerah perak suraaya

Posted: 18 Jan 2015 01:06 AM PST

makanan paling ngetop di surabaya khusus nya di daerah perak itu adalah makanan tempe yang biasa di sebut tempe penyet. makanan ini paling sering di buru oleh para pecinta tempe atau pecinta makanan pedas.
makanan ini juga dapat di cari di dekat-dekat surabaya seperti madura, jember, dan situbondo.

Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah ini dapat dihidangkan saat bersama dengan keluarga tercinta. Sudah pasti rasanya akan semakin menjadi lebih lezat serta membuat suasana berkumpul bersama keluarga menjadi harmonis serta penuh keceriaanLangsung saja kita simak detail Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah dibawah ini :

Bahan Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah :
Sambal Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah :
  • Cabe merah 5 buah
  • Bawang putih 2 siung, lalu iris tebal
  • Bawang merah 4 siung, kemudian iris tebal
  • Minyak goreng 5 sdm
  • Kencur 1 cm
  • Gula aren/gula pasir 10 gram
  • Terasi udang 1/2 sdt, kemudian bakar
  • Garam 1 sdt
Cara Membuat Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah :
  • Tempe dipotong dengan ukuran yang tebal lalu goreng sampai menjadi agak kering, lalu sisihkan.
  • Bawang putih, bawang merah, dan cabe di goreng hingga menjadi layu.
  • Selanjutnya bawang, cabe, dan bahan sambal lainnya dihaluskan sampai menjadi agak kasar.
  • Masukkan 1 sendok makan minyak goreng panas, kemudian aduklah dengan rata.
  • Simpan tempe goreng di atasnya kemudian tekan – tekan sampai tempe menjadi sedikit memar.
  • Hidangkan dengan memakai daun kemangi serta nasi yang hangat.
Demikianlah Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah yang dapat MasakanKuliner informasikan.
Semoga bermanfaat dan selamat mencoba.

Blog <b>Makanan di Perak</b>: Usahawan PKS Di Perak Terus Dibantu <b>...</b>

Posted: 03 Oct 2014 01:35 AM PDT

shadow

Kerajaan negeri dan badan berkaitan perkembangan pembangunan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) akan terus menyalurkan pelbagai bentuk bantuan kepada kira-kira 60,028 usahawan di seluruh Perak.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Nizar Zakaria, usahawan PKS yang berdaftar itu giat menjalankan pelbagai perniagaan yang berpotensi.

Tambah Nizar lagi, agensi seperti SME Corporation, MIDA, MATRADE, MPC dan MIDF telah melaksanakan pelbagai bentuk program berkaitan pembangunan usahawan di seluruh negara termasuklah di Perak dengan kerjasama bersama antara agensi seperti MARA, TEKUN, YBU dan
PKNP.

Dorongan sentiasa diberikan kepada semua usahawan berkenaan dan perkembangannya dilihat cukup baik hasil piawaian dan perkembangan teknologi terkini," katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu sidang media khas selepas merasmikan Karnival Keusahawanan Negeri Perak yang berlangsung pada 20 hingga sehingga hari ini di Pusat Transformasi Luarbandar (RTC) Gopeng.

Katanya lagi, pelaksanaan program seperti Tunas Usahawan Belia Bumiputera Malaysia (TUBE) merupakan antara bentuk dorongan dan batuan untuk menggalakkan golongan muda menjadi usahawan.

"Para usahawan juga boleh mendaftar dengan SME Corporation Malaysia bermula sekarang untuk mendapatkan E-Baucar berkaitan dengan pelaksanaan Good and Service Tax (GST) sebagai salah satu inisiatif penambahbaikan kepadanya," katanya lagi.

Usahawan dalam bidang industri pemakanan pula dinasihati menggunakan sijil perakuan Halal yang diberikan pihak berkuasa seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan jujur dan amanah, tegasnya.

"Setiap syarikat yang mendapat sijil perakuan berkenaan seharusnya bersifat jujur dan tidak hanya hanya memikirkan soal keuntungan semata-mata," ulasnya lagi.

PERAKTODAY4

Pengusaha produk makanan di Perak juga katanya, perlu menitikberatkan soal sensitiviti terutama sekali berkenaan pengendalian proses penyediaan produk makanan.

Bancian terkini yang dikeluarkan oleh Jabatan Statistik merekodkan 97.3 peratus atau 645,136 daripada keseluruhan pendaftaran perniagaan di Malaysia adalah PKS.

Perak juga merupakan negeri keempat terbesar di Malaysia dari segi pendaftaran perniagaan PKS iaitu sebanyak 9.3 peratus daripada jumlah keseluruhan pendaftaran.

Mengulas pula mengenai program tersebut, Mohd Nizar berkata penganjuran karnival keusahawanan melalui 19 program dan aktiviti yang berlangsung sepanjang 'Minggu PKS' di seluruh Perak adalah penting untuk para pengusaha dan bakal usahawan di negeri itu.

Comments

Related Posts

Like FB Perak Today

Tempat <b>makanan</b> sedap <b>di ipoh</b> Malaysia | Tempat wisata Malaysia

Posted: 07 Mar 2015 08:00 AM PST

gambar tempat makanan sedap di Ipoh Perak

Ipoh adalah surga makanan bagi para turis mancanegara dan domestik. Tempat makanan sedap di Ipoh Malaysia bisa di temukan di tiap sudut-sudut jalan. Banyak sekali restoran di Ipoh  yang menyajikan menu khas masakan Malaysia maupun masakan khas dari luar negeri termasuk masakan khas Padang, Sumatera Barat, Indonesia.

Salah satu tempat makanan sedap di Ipoh Malaysia adalah restoran Simpang Tiga yang terletak di Jalan Dato Seri Ahmad Said, Green Town Square, Ipoh Perak. Restoran ini menyediakan masakan khas Padang, Indonesia. Menu yang banyak di serbu pengunjung restoran Simpang Tiga adalah Ayam bakar. Harga nya murah namun kualitas rasa masakan dan pelayanan nya sungguh memuaskan. Tidak heran jika Restoran ini banyak di kunjungi Masyarakat Malaysia dan turis asal Indonesia.

Tempat makanan sedap di Ipoh tidak kalah dengan tempat kuliner populer di Malaysia seperti di Penang dan Kuala Lumpur. Ipoh mampu menarik pecinta wisata kuliner dari berbagai negara karena selain memiliki berbagai tempat wisata di Ipoh dan bangunan bersejarah, Ipoh juga memiliki aneka kuliner yang siap menggoyang lidah para wisatawan.

gambar tempat makanan sedap di Ipoh Perak
AYAM BAKAR YANG JADI FAVORIT PENGUNJUNG

gambar tempat makanan sedap di Ipoh Perak
RESTORAN MASAKAN PADANG DI IPOH, PERAK

gambar tempat makanan sedap di Ipoh Perak
PENGUNJUNG SEDANG MENIKMATI HIDANGAN

gambar tempat makanan sedap di Ipoh Perak
ANEKA MENU DI RESTORAN SIMPANG TIGA IPOH

Saya cukup PELIK - Blog <b>Makanan di Perak</b>

Posted: 04 Jan 2015 01:06 AM PST

Apakah definasi 'eksotik' bagi diri anda? Kalau dalam istilah supermodel, eksotik memberikan maksud kelainan tidak klise dan lain dari yang lain... Tapi eksotik di dalam makanan apa pula maksudnya..?? haaa...Di sini kami kompilasikan beberapa juadah makanan yang boleh didapati di Malaysia... Pernahkah terfikir untuk mencuba atau merasanya?

Tupai Dan Lapan Lagi Makanan Pelik Di Malaysia

1. Tupai Masak Black Pepper Dari Gopeng, Perak

Tupai...pernah terfikir haiwan comel ini dijadikan juadah untuk makanan..? dimasak black pepper dan diserikan dengan hirisan bawang, lobak merah serta cendawan dan sedikit halia bagi menambahkan wanginya. 

Euwww... bagi pertama kali dengar mungkin itu responnya.. Tapi bagi orang kebiasaan, tentu ianya dianggap menu special. Yang Pastinya daging tupai sukar dicari di pasaran (tidak dapat bayangkan kalau daging tupai dijual di stall sejukbeku supermarket) dan yang pasti harganya lebih mahal daripada harga daging biasa.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Noooo....

2. Hinava - Kerabu Ikan Mentah Dari Sabah
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html 

Hinava adalah makanan tradisional terkenal kaum kadazan Dusun (kumpulan etnik pribumi Sabah, Malaysia). Hinava merupakan salad dengan kepingan ikan mentah yang diperap dengan jus limau. 


http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html  

Ingat jepun je makan ikan mentah...haa pun bolehh

 Jika tidak suka ikan, boleh digantikan dengan udang atau sotong. Ianya dimakan dengan nasi sebagai lauk dan hidangan sayur.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
apa kata survey??

Teruskan Pembacaan...


3. Telur Buaya Dari Tuaran, Sabah
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Telur buaya bersaiz hampir dua kali ganda lebih besar daripada telur ayam dan dijual RM3 sebiji serta sate daging reptilia itu. Bagi penggemar makanan eksotik berkenaan, telur haiwan ganas itu didakwa mempunyai khasiat untuk menyembuhkan lelah.
bharian.com.my

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Nah kauuu...amikkk

4. Belut Dimasak dengan Style Melayu

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Spesies belut mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Khasiatnya dikatakan setanding ikan tenggiri dan selar, mengandungi 18.6 peratus protein dan 15 peratus lemak. Ia juga kaya dengan lemak, kalsium, vitamin B, Vitamin D dan zat besi.
blogspot.com

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html  

Kutippp kutippp... buat laukkk

5. Sup Kaki Ayam

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html 

Sup kaki ayam memang menjadi kebiasaan bagi rakyat malaysia...Tapi bagi masyarakat barat mereka mengganggap kaki ayam adalah sesuatu yang eksotik dan pelik untuk dimakan.. Sama konsep mcm makan durian bagi rakyat Malaysia adalah kebiasaan tapi pelik bagi orang luar.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

Opsss... Ini Baru namanya BerKaki Ayam..


6. Landak Masak Rendang Di Sungai Besar, Selangor.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Daging landak ni sebenarnya tekstur dia halus macam daging ayam tapi isi dia liat sikit . Rasanya memang sedap dan unik sikit. Daging landak disini boleh di goreng , dimasak lemak dan dimasak rendang . Kalau di buat macam steak aku rasa lebih sedap.
blogspot.com

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Auchhh..!!!

7. Belalang Goreng Beras di Bachok, Kelantan
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Bagi menambah rasa lemak dan lazat pada belalang, boleh menggunakan santan ketika menggoreng makanan eksotik itu. Ada juga penggemar belalang yang menggunakan serbuk dan daun kari bagi menambah rasa pedas dan mempelbagaikan kaedah masakan mengikut cita rasa masing-masing. 
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

Hey Manusia...aku anak jin..aku mau makan darahhh... 

Belalang...hai la belalang..teringat cerita Nujum Pak Belalang...

8. Kerabu Beronok (Sejenis Makanan Laut) Dari Langkawi, Kedah
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Beronok ialah sejenis hidupan laut yang seakan-akan gamat dan hidup di kawasan pantai yang berselut. Beronok di makan mentah iaitu di jadikan sebagai kerabu dan merupakan makanan eksotik komuniti Melayu di Langkawi, Kedah. 
Ia berwarna coklat atau merah jambu dan kenyal seakan-akan isi kelapa dan rasanya agak masin. Beronok juga tidak boleh didedahkan kepada haba kerana ia akan menjadi cair"


http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html 
Sebelum dan selepas...huhhh

9. Ulat Mulong Atau Ulat Sagu Dari Sabah/Sarawak 

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

Ulat mulong tu ulat sagu. Sarawak ialah pengeluar sagu yang terbesar di Malaysia ni dan dalam batang pokok sagu tu, ada la sejenis ulat yang gemuk dan berwarna kekuning-kuningan ni. makanan utama ulat mulong ini adalahh sagu. 


Ulat mulong terutama yang gemuk berlemak boleh dinikmati menerusi pelbagai jenis masakan sama ada digoreng bersama kicap, disalai, dibuat sup ataupun dijadikan sate. Ada yang memakan ulat mulong secara hidup-hidup yang dicicah dengan garam halus atau dimakan bersama sagu. utusan.com.my
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

 Goreng pun sodappp....

P/S : Tok sah citer banyak...Pendek kata...Cuba jangan x cuba.... ;P

Selongkar Makanan

No comments:

Post a Comment