Search This Blog

Monday, December 14, 2015

Blog Makanan di Perak - Blog Makanan di Perak

Blog <b>Makanan</b> di <b>Perak</b> - Blog Makanan di Perak


Blog <b>Makanan</b> di <b>Perak</b>

Posted: 18 Jan 2015 01:06 AM PST

makanan paling ngetop di surabaya khusus nya di daerah perak itu adalah makanan tempe yang biasa di sebut tempe penyet. makanan ini paling sering di buru oleh para pecinta tempe atau pecinta makanan pedas.
makanan ini juga dapat di cari di dekat-dekat surabaya seperti madura, jember, dan situbondo.

Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah ini dapat dihidangkan saat bersama dengan keluarga tercinta. Sudah pasti rasanya akan semakin menjadi lebih lezat serta membuat suasana berkumpul bersama keluarga menjadi harmonis serta penuh keceriaanLangsung saja kita simak detail Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah dibawah ini :

Bahan Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah :
Sambal Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah :
  • Cabe merah 5 buah
  • Bawang putih 2 siung, lalu iris tebal
  • Bawang merah 4 siung, kemudian iris tebal
  • Minyak goreng 5 sdm
  • Kencur 1 cm
  • Gula aren/gula pasir 10 gram
  • Terasi udang 1/2 sdt, kemudian bakar
  • Garam 1 sdt
Cara Membuat Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah :
  • Tempe dipotong dengan ukuran yang tebal lalu goreng sampai menjadi agak kering, lalu sisihkan.
  • Bawang putih, bawang merah, dan cabe di goreng hingga menjadi layu.
  • Selanjutnya bawang, cabe, dan bahan sambal lainnya dihaluskan sampai menjadi agak kasar.
  • Masukkan 1 sendok makan minyak goreng panas, kemudian aduklah dengan rata.
  • Simpan tempe goreng di atasnya kemudian tekan – tekan sampai tempe menjadi sedikit memar.
  • Hidangkan dengan memakai daun kemangi serta nasi yang hangat.
Demikianlah Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah yang dapat MasakanKuliner informasikan.
Semoga bermanfaat dan selamat mencoba.

Blog Makanan di <b>Perak</b>: <b>makanan tradisional</b> negeri <b>perak</b> <b>...</b>

Posted: 06 Sep 2014 01:26 AM PDT

بسم الله الرحمن الرحيم

Adooooiii...tibe2 rase nak makan penampo makanan

Orang Perak....

Rase lame benor tak dapat melantak makanan Perak nih..

Mak abah aku mmg terer le bab-bab masak ni..

lagi Pak Ajit tu..

Mengalahkan Chef Wan~ Tu ~Tri ~Por!

Ni nak masukkan gambo2 makanan & minuman yang biase

mak abah aku masak utk kami anak beranak...

LAPOOOORRR!!!

Buah Kantor

Abah aku suke benor beli buah ni time bulan puasa...
aku pulak paling tak gemor bende ni.. Kalo time berbuka 
tu sanggup le minum ayor lain (even ayor masak sklipun)

sbb xnak rase buah ni...xtau le nape...bukan xsedap..

cume xgemor le...
NGEP!!!

Serawa Kuinin/Macang

 Perghhh~~ Sedap benor le serawe ni... Lagi2 kalo letaknye ais...

Menambah-nambah dibuatnye...

Ni abah aku le suke buat...kalo ade kuinin je

mesti dia beli santan siap2...

nak dibuatnye serawa
NGAP!!!
(xpun buat sambal kuinin)

Pais Ikan

Pais ni aku suke gak makan... Selagi namenye ikan mesti aku

makan...kecuali gulai tempoyak je laa...

tu pun kuah je aku xmakan...

Ikan dia aku telan..

NGAP!!!


Pajeri Nenas

 Ya Allah~ Sedapnye la wey...jgn kate la bai... Bapak aku jugak le yg suke beli ni utk makan tghari... Meletop!

Sedap gile makan ngan nasik panas!!
NGAP!!!

Masak Lemak Pisang

 Bapak aku lagi!!! Ni kalo bapak aku msak...mmg belemak betul...

lepas makan bleh trus potong kaki leee....
Diabetes punye pasal~~
NGAP!!!


Sambal Petai

 Uuii mak...sedapnye la wey...tgok je pun dah Tap! Tap!

ayor lior teman...

Mak aku le yg pandai masak sambal ni...

Petai dia rase fresh je bile makan

Crunchy gitu...

Kalo org len masak petai rase lemau...

(tapi dah kurang makan petai skrg)
NGAP!!!

Taucu Ikan kayu

Ni aku sedap gak...tapi aku kurang sket makan...mungkin

aku xsuke makanan masam2 kot...
NGEP!!!

Tempoyak Masak

Sedapnye la haiiii.... Aku tak suke gulai tempoyak...tapi kalo tempoyak masak aku bedal.

Pelik~~

NGAP!!!!

Dah citer pasal lauk-pauk...kita cakap pasal kudap2 n kuih-muih pulak...

Nom~ Nom~ Nom~

Sagon

Ni bukan dadah yea adik-adik...

ni la Sagon...atau org panggil sagu..

Rasenye sedap~~ Alhamdulillah!

Tapi bila nak makan kena hati2...jgn sampai tersedak...

kalo dah tersedak boleh teberak!!!

NGAP!!!

Kuih Limas

Rase kuih ni manis2... Makan ni pun hati2...sebab meleleh-leleh je...

kang belemoih!!

NGAP!!!

Kuih Siput

Selalu dihidang time raye...

time tak raye pon ade...

seronok makan depan tv...

Ngap! Ngap! Ngap!

WAJIK

Pergh!! Feveret aku...

dulu selalu la jumpa time kenduri...

xkire la kenduri ape pun...

tapi sekarang dah kurang lee...

nak buat pon renyah~~

NGAM!!!!

Penjan

Mak aku kalo dapat ubi kayu mesti buat penjan ni
tapi kalo malas xda masa dia rebus je..

cicah ngan nyior garam

dia suruh belajo makan care org dulu2...

(yelaaaa tu~)

NGAP!!!


Tepek Pisang/Tepek Nyior

Bahasa senangnye lempeng le...tapi kalo sebut lempeng

xde le macam bunyi PERAKnyeee...

cakap pasal tepek nyior aku teringat ngan bekas kapten aspuri

aku time sekolah dulu...

Selalu panggil dia tepek nyior...

xtau nape...tapi dia bersajak sedap!

sedap cam tepek nyior

cube teka ape nama kuih ni... kalo dapat aku bg hadiah...
(ni betul2 punya...bukan COBAAN)

~SEKIAN~

<b>makanan tradisional</b> daerah <b>perak</b> suraaya - Blog Makanan di <b>Perak</b>

Posted: 15 Nov 2014 01:53 AM PST

makanan paling ngetop di surabaya khusus nya di daerah perak itu adalah makanan tempe yang biasa di sebut tempe penyet. makanan ini paling sering di buru oleh para pecinta tempe atau pecinta makanan pedas.
makanan ini juga dapat di cari di dekat-dekat surabaya seperti madura, jember, dan situbondo.

Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah ini dapat dihidangkan saat bersama dengan keluarga tercinta. Sudah pasti rasanya akan semakin menjadi lebih lezat serta membuat suasana berkumpul bersama keluarga menjadi harmonis serta penuh keceriaanLangsung saja kita simak detail Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah dibawah ini :

Bahan Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah :
Sambal Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah :
  • Cabe merah 5 buah
  • Bawang putih 2 siung, lalu iris tebal
  • Bawang merah 4 siung, kemudian iris tebal
  • Minyak goreng 5 sdm
  • Kencur 1 cm
  • Gula aren/gula pasir 10 gram
  • Terasi udang 1/2 sdt, kemudian bakar
  • Garam 1 sdt
Cara Membuat Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah :
  • Tempe dipotong dengan ukuran yang tebal lalu goreng sampai menjadi agak kering, lalu sisihkan.
  • Bawang putih, bawang merah, dan cabe di goreng hingga menjadi layu.
  • Selanjutnya bawang, cabe, dan bahan sambal lainnya dihaluskan sampai menjadi agak kasar.
  • Masukkan 1 sendok makan minyak goreng panas, kemudian aduklah dengan rata.
  • Simpan tempe goreng di atasnya kemudian tekan – tekan sampai tempe menjadi sedikit memar.
  • Hidangkan dengan memakai daun kemangi serta nasi yang hangat.
Demikianlah Resep Masakan Tradisional Tempe Penyet Sambal Merah yang dapat MasakanKuliner informasikan.
Semoga bermanfaat dan selamat mencoba.

No comments:

Post a Comment