Search This Blog

Monday, February 10, 2014

MENCARI KONKLUSI: MAKANAN TRADISIONAL NEGERI PERAK - Blog Makanan di Perak

MENCARI KONKLUSI: <b>MAKANAN TRADISIONAL</b> NEGERI <b>PERAK</b> - Blog Makanan di Perak


MENCARI KONKLUSI: <b>MAKANAN TRADISIONAL</b> NEGERI <b>PERAK</b>

Posted: 25 Dec 2013 08:31 AM PST

Assalamualaikum dan Salam Perak Aman Jaya,

Perak terkenal dengan makanan pelbagai kaumnya yang sedap seperti Mi Rebus, Rendang Tok, Satay, Nasi Kandar, Muruku, Ayam Taugeh, Kacang Puteh, Kopi Puteh dan banyak lagi.

Setiap daerah di negeri ini memiliki keunikan makanannya yang tersendiri. Selain itu, buah-buahan seperti durian dan Limau Tambun amat sinonim dengan negeri bertuah ini. Durian di Perak terutama di Bukit Gantang unik kerana isinya tidak begitu kuning tetapi manis.

Di Ipoh, kebanyakan makanan yang popular ialah makanan yang bercirikan masyarakat Cina seperti Kopi Puteh, Ayam Taugeh dan Chee Cheong Fun. Kebanyakan makanan Cina ini boleh didapati di Pekan Lama Ipoh atau kopitiam-kopitiam. Kopi Puteh di Ipoh sebenarnya bukanlah berwarna putih seperti dimaksudkan tetapi kopi hitam yang mengeluarkan aroma berlainan kopi lain dan berbuih perang keputih-putihan.

Namun begitu, terdapat juga makanan masyarakat India yang terkenal di sini seperti Nasi Kandar dan Kacang Puteh. Nasi Kandar atau lebih dikenali sebagai 'Nasi Ganja' paling sedap dan digemari oleh orang-orang Ipoh ialah di Kedai Vanggey di Jalan Yang Kalsom dan Medan Selera Dato'Sagor.

Kalau berkunjung ke Taiping, Mi Udang Banjir di Kuala Sepetang menjadi sebutan dan menu santapan. Kedudukan Kuala Sepetang yang berhampiran dengan Selat Melaka membolehkan ia menjadi syurga makanan laut seperti Mi Udang dan Nasi Goreng Udang. Makanan laut juga boleh didapati di Lumut dan Parit Buntar.

Selain makanan laut, Taiping juga terkenal dengan cendol. Cendol yang popular di bandar ini ialah di Gerai Cendol Bismillah, Jalan Stesen dan Cendol Kamunting. Minuman manis ini juga amat terkenal di Kuala Kangsar dan Ipoh. Di Kuala Kangsar, cendol ini dijadikan juadah menjamu selera bersama-sama Laksa Kuala Kangsar yang lazat.

Rendang Tok merupakan makanan tradisi Perak. Ia tidak asing lagi dalam masyarakat Melayu terutama di Lembah Sungai Perak dari Kuala Kangsar hingga Teluk Intan. Makanan ini diperbuat daripada daging yang dipotong dadu. Kebiasaannya masakan tradisi ini sering dimakan bersama lemang, lebih-lebih lagi semasa Hari Raya Aidilfitri.

Sekian, terimakasihh ;)

pesta <b>makanan tradisional</b> lenggong 2014 - kisah tatie - Blogger

Posted: 17 Jan 2014 12:28 PM PST

Cuba bayangkan ..

Ketika korang sedang jalan-jalan, korang nampak khemah berderet di tepi jalan. Nak cakap orang kahwin, kompang dah ada tapi pengantin pula takde. Nak cakap, kenduri apasal bukan Rela tetapi Polis yang jaga?? Lalu, korang pun turun.... Turun punya turun ... sekali tengok, setiap khemah ada makanan dan makanan tu pulak FREE. Apa perasaan korang? GULP.

Ngeeeeee.... aku? Aku ibarat terkena kejutan elektrik.. Zaaaasss ke sana .. Zasssss ke sini... macam kartun Sonic tu. Kahkahkah. Masih mengekalkan tagline "makan selagi ada gigi".. perghh.. dasyat betul penangan Pesta Makanan Tradisional Lenggong baru-baru ini.

Memang bagus pun event ni sebab dengan adanya Pesta macam ni lah, generasi muda macam aku ni mengenali apa tu Kebebe, Ikan Pais, Kerabu Umbut Payas, Ikan Pindang, Nasi Daun Lerek dan banyak lagi. Mana nak cari makanan sebegini kat KL melainkan korang buat sendiri.. 

pesta makanan lenggong

Rombongan kami disambut dengan kompang

Pesta Makanan Tradisional Lenggong 2014 ni turut disertai oleh Menteri Pelancongan & Kebudayaan Dato' Seri Mohamed Nazri Aziz, Menteri Besar Perak Datuk Seri Diraja Dr Zamry Abdul Kadir, Bekas Menteri Besar Perak Dato Seri Diraja Mohammad Tajol Rosli, Ahli Parlimen Lenggong, Datuk Shamsul Anuar Nasarah dan ramai lagi. 

 pesta makanan lenggong

Selain dari makan, ada juga artis-artis yang buat persembahan. Salah seorang Ramlah Ram. Tak kisahlah siapa buat persembahan .. Janji, perut kenyang. Bukan senang nak merasa makanan-makanan seperti ni. *now, nak kebebe jam 4 pagi.. mana nak cari??*

yang topi oren ni semua orang kampung teman

kosmo

akhbar Kosmo adalah antara penaja Pesta Makanan ini


kisah tatie

urmmmm


lenggong

Setiap kampung akan mempersembahkan makanan tradisional masing-masing. Korang juga boleh salin resepi-resepi makanan tradisional tu. Salin, simpan elok-elok untuk future generation. Entah ada lagi ke tak makanan-makanan ni lagi 50 tahun akan datang. Erk!

kisah tatie

Nak try??


putu mayam

Bahan-bahan nak buat Putu Mayam


yong tau foo

yong tau foo

yong tau foo

sedapnya

kisah tatie

dah lama idamkan nak masak macam ni.. the making of Bubur Asyura

kisah tatie

urmm.. yang ni pun best juga. tapi bila nak ambil gambar.. 

makanan pun dah habis

kisah tatie

Gulai Kemahang

rendang

Rendang Daging Hitam

 daging salai

Gulai Lemak Pisang & Daging Salai

kisah tatie

Ikan Pekasam Goreng

resepi kebebe

Resepi Kebebe

kebebe

kebebe ni ditumbuk dengan cara macam ni baru sedap

kebebe

okay sumpah sedap. nak lagi please?

masak bersamah nasi ulam

Bahan-bahan untuk Masak Bersamah Nasi Ulam

nasi daun lerek

Nasi Daun Lerek .. no no ini bukan lemang . 

dan banyak lagi .... semua sedap dan FREE. makanlah sebanyak mana..

"Gendang Gendut Tali Kecapi, Kenyang Perut Suka Hati"


kisah tatie

VVIP pun turut memeriahkan setiap booth yang ada

Selain tu, turut diadakan pertandingan-pertandingan memasak .. Seperti Pertandingan Memasak Asyura, Pertandingan Kukur Kelapa, Pertandingan Tumbuk Sambal Belacan, Pertandingan Memasak Pekasam dan banyak lagi. Enjoy lah.. Semua boleh join. Meriah!!!

kukur kelapa

eh, tersesat dalam Pertandingan Kukur Kelapa

 pertandingan memasak

dalam khemah sama, tapi berbeza waktu

tumbuk sambalamboi merah mak ngah.. peserta-peserta Pertandingan Tumbuk Sambal


tumbuk sambal

 masih menggunakan lesung di rumah?? HIGH 5!!

kisah tatie

food presentation

paling teruja, mereka turut menyediakan makanan buat rombongan kami 

Nyum, Nyum, Onomnomnomnom

kisah tatie

makcik-makcik kampung yang peramah

kisah tatie

orang Perak pun teruja, apatah lagi kami yang bukan dari Perak 

kisah tatie

suasana hangat

kisah tatie

makanan dah sedia dihidangkan

masak lemak siput

Masak Lemak Siput .. berbeza daripada Masak Lomak Noghori

ikan panggang

Ikan Panggang

kisah tatie

Masak Keladi

ikan pais

Ikan Pais

kisah tatie

sambal tempoyak dan sambal belacan

and ... and .. and

kisah tatie

kami turut dijamu dengan buah-buahan seperti
 durian, cempedak dan duku langsat

kisah tatie

best!!!

Kat Pesta Makanan ni juga terdapat booth-booth lain seperti kartunis, RTM, Yayasan Tekun, Tourism Malaysia, Badan Warisan dan banyak lagi. Paling menarik perhatian mestilah booth kartunis yang dikerumuni oleh orang ramai.

kisah tatie

teruja hadek-hadek sekalian tengok abang melukis


 kisah tatie

Majlis Perasmian

pdrm malaysia

Orang ramai tak putus-putus datang..

Ha, dengar kata Pesta ni sedang diusulkan untuk dijadikan sebagai acara tahunan. Jadi atau tidak, tu belakang cerita. Yang pasti, aku sokong jikalau kita adakan pesta ni di setiap negeri.. Yela, rata-rata generasi muda zaman kebanyakan tahu makanan western.. makanan segera.. Kan? kan? Elehhh.. Ngaku jelah. =P

Jom Cuti-Cuti Malaysia Bersama Saya

~bersambung~

No comments:

Post a Comment