Search This Blog

Thursday, May 8, 2014

Road Trip to Ipoh – Part 3 - Blog Makanan di Perak - Blogger - Blog Makanan di Perak

Road Trip to <b>Ipoh</b> – Part 3 - Blog <b>Makanan</b> di <b>Perak</b> - Blogger - Blog Makanan di Perak


Road Trip to <b>Ipoh</b> – Part 3 - Blog <b>Makanan</b> di <b>Perak</b> - Blogger

Posted: 22 Apr 2014 01:43 AM PDT

Peliknya saya rasa ....


Saya cukup pelik bila org kata nak buat bisnes Shaklee tapi takut orang tak beli. Ramai sgt yang menjual dah katanya. Takde orang nak beli nanti...
---> Tapi saya lagi pelik kenapa bonus saya dari dulu tak pernah berkurang malah dah masuk club 4 angka beberapa bulan lepas. 4 angka tu plak bertambah setiap bulan. Pelik! Takde org beli ke? 

Saya cukup pelik bila orang ckp buat bisnes cam ni kena buang banyak masa pergi cari org ajak join, pergi meeting lewat malam dan sebagainya. Sama jer macam bisnes2 lain.
---> Saya lagi pelik sebab semua kami buat dihujung jari saja. Coaching, discuss semua melalui kemudahan internet. Paling best saya x pernah pun ajak orang join.So memang x susahlah. Pelik! 

Saya lagi pelik bila orang kata dia pernah buat bisnes sampai buat loan dan sampai sekarang tak habis-habis bayar lagi. Bukan untung tapi rugi yang datang.
---> Eh, saya rasa pelik sangat modal saya wat Shaklee ni rm65 je.Tu pon yuran seumur hidup. Duit yuran tu bonus pertama boleh cover dah malah lebih pon dapat. Ishhh, pelik sungguh! 

Saya sgt pelik bila orang tak yakin dgn bisnes ini. Takut bungkus katanya..
---> Saya sangat pelik dah 50 tahun Shaklee menapak kat Malaysia ni. Bukan calang2 company, international. Nak buat bisnes sudah tentunya kita kena cari company yang dah kukuh. 50 tahun dekat pasaran steady lagi... mmg pelik!

Secara jujurnya saya rasa lagi pelik kalau kita tak grab apa jua peluang bisnes yang ada. 9 per 10 dari sumber rezeki datang dalam bidang perniagaan. So memang tak pelik lah kenapa kita patut ceburkan diri dlm bidang perniagaan...

Wallahhua'lam..

Shaklee id : [921401]  
SMS / Whatsapp : [017-4387016]
Email : [cnurul79@yahoo.com
 LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak

Jika anda WALK IN di mana-mana BRANCH SHAKLEE, silalah menggunakan ID saya 921401 untuk mendapatkan supplement anda dengan HARGA YANG ISTIMEWA DAN MENJIMATKAN

<b>Pelik</b> Ikan Mola-Mola Muncul - Blog <b>Makanan</b> di <b>Perak</b> - Blogger

Posted: 19 Apr 2014 02:05 AM PDT

Apakah definasi 'eksotik' bagi diri anda? Kalau dalam istilah supermodel, eksotik memberikan maksud kelainan tidak klise dan lain dari yang lain... Tapi eksotik di dalam makanan apa pula maksudnya..?? haaa...Di sini kami kompilasikan beberapa juadah makanan yang boleh didapati di Malaysia... Pernahkah terfikir untuk mencuba atau merasanya?

Tupai Dan Lapan Lagi Makanan Pelik Di Malaysia

1. Tupai Masak Black Pepper Dari Gopeng, Perak

Tupai...pernah terfikir haiwan comel ini dijadikan juadah untuk makanan..? dimasak black pepper dan diserikan dengan hirisan bawang, lobak merah serta cendawan dan sedikit halia bagi menambahkan wanginya. 

Euwww... bagi pertama kali dengar mungkin itu responnya.. Tapi bagi orang kebiasaan, tentu ianya dianggap menu special. Yang Pastinya daging tupai sukar dicari di pasaran (tidak dapat bayangkan kalau daging tupai dijual di stall sejukbeku supermarket) dan yang pasti harganya lebih mahal daripada harga daging biasa.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Noooo....

2. Hinava - Kerabu Ikan Mentah Dari Sabah
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html 

Hinava adalah makanan tradisional terkenal kaum kadazan Dusun (kumpulan etnik pribumi Sabah, Malaysia). Hinava merupakan salad dengan kepingan ikan mentah yang diperap dengan jus limau. 


http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html  

Ingat jepun je makan ikan mentah...haa pun bolehh

 Jika tidak suka ikan, boleh digantikan dengan udang atau sotong. Ianya dimakan dengan nasi sebagai lauk dan hidangan sayur.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
apa kata survey??

Teruskan Pembacaan...


3. Telur Buaya Dari Tuaran, Sabah
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Telur buaya bersaiz hampir dua kali ganda lebih besar daripada telur ayam dan dijual RM3 sebiji serta sate daging reptilia itu. Bagi penggemar makanan eksotik berkenaan, telur haiwan ganas itu didakwa mempunyai khasiat untuk menyembuhkan lelah.
bharian.com.my

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Nah kauuu...amikkk

4. Belut Dimasak dengan Style Melayu

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Spesies belut mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Khasiatnya dikatakan setanding ikan tenggiri dan selar, mengandungi 18.6 peratus protein dan 15 peratus lemak. Ia juga kaya dengan lemak, kalsium, vitamin B, Vitamin D dan zat besi.
blogspot.com

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html  

Kutippp kutippp... buat laukkk

5. Sup Kaki Ayam

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html 

Sup kaki ayam memang menjadi kebiasaan bagi rakyat malaysia...Tapi bagi masyarakat barat mereka mengganggap kaki ayam adalah sesuatu yang eksotik dan pelik untuk dimakan.. Sama konsep mcm makan durian bagi rakyat Malaysia adalah kebiasaan tapi pelik bagi orang luar.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

Opsss... Ini Baru namanya BerKaki Ayam..


6. Landak Masak Rendang Di Sungai Besar, Selangor.

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Daging landak ni sebenarnya tekstur dia halus macam daging ayam tapi isi dia liat sikit . Rasanya memang sedap dan unik sikit. Daging landak disini boleh di goreng , dimasak lemak dan dimasak rendang . Kalau di buat macam steak aku rasa lebih sedap.
blogspot.com

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Auchhh..!!!

7. Belalang Goreng Beras di Bachok, Kelantan
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Bagi menambah rasa lemak dan lazat pada belalang, boleh menggunakan santan ketika menggoreng makanan eksotik itu. Ada juga penggemar belalang yang menggunakan serbuk dan daun kari bagi menambah rasa pedas dan mempelbagaikan kaedah masakan mengikut cita rasa masing-masing. 
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

Hey Manusia...aku anak jin..aku mau makan darahhh... 

Belalang...hai la belalang..teringat cerita Nujum Pak Belalang...

8. Kerabu Beronok (Sejenis Makanan Laut) Dari Langkawi, Kedah
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html
Beronok ialah sejenis hidupan laut yang seakan-akan gamat dan hidup di kawasan pantai yang berselut. Beronok di makan mentah iaitu di jadikan sebagai kerabu dan merupakan makanan eksotik komuniti Melayu di Langkawi, Kedah. 
Ia berwarna coklat atau merah jambu dan kenyal seakan-akan isi kelapa dan rasanya agak masin. Beronok juga tidak boleh didedahkan kepada haba kerana ia akan menjadi cair"


http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html 
Sebelum dan selepas...huhhh

9. Ulat Mulong Atau Ulat Sagu Dari Sabah/Sarawak 

http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

Ulat mulong tu ulat sagu. Sarawak ialah pengeluar sagu yang terbesar di Malaysia ni dan dalam batang pokok sagu tu, ada la sejenis ulat yang gemuk dan berwarna kekuning-kuningan ni. makanan utama ulat mulong ini adalahh sagu. 


Ulat mulong terutama yang gemuk berlemak boleh dinikmati menerusi pelbagai jenis masakan sama ada digoreng bersama kicap, disalai, dibuat sup ataupun dijadikan sate. Ada yang memakan ulat mulong secara hidup-hidup yang dicicah dengan garam halus atau dimakan bersama sagu. utusan.com.my
http://selongkar10.blogspot.com/2014/01/8-makanan-eksotik-di-malaysia-yang.html

 Goreng pun sodappp....

P/S : Tok sah citer banyak...Pendek kata...Cuba jangan x cuba.... ;P

Selongkar Makanan

Blog <b>Makanan</b> di <b>Perak</b>: Saya cukup <b>PELIK</b> - Blog <b>Makanan</b> di <b>Perak</b> <b>...</b>

Posted: 16 Apr 2014 01:10 AM PDT

Peliknya saya rasa ....


Saya cukup pelik bila org kata nak buat bisnes Shaklee tapi takut orang tak beli. Ramai sgt yang menjual dah katanya. Takde orang nak beli nanti...
---> Tapi saya lagi pelik kenapa bonus saya dari dulu tak pernah berkurang malah dah masuk club 4 angka beberapa bulan lepas. 4 angka tu plak bertambah setiap bulan. Pelik! Takde org beli ke? 

Saya cukup pelik bila orang ckp buat bisnes cam ni kena buang banyak masa pergi cari org ajak join, pergi meeting lewat malam dan sebagainya. Sama jer macam bisnes2 lain.
---> Saya lagi pelik sebab semua kami buat dihujung jari saja. Coaching, discuss semua melalui kemudahan internet. Paling best saya x pernah pun ajak orang join.So memang x susahlah. Pelik! 

Saya lagi pelik bila orang kata dia pernah buat bisnes sampai buat loan dan sampai sekarang tak habis-habis bayar lagi. Bukan untung tapi rugi yang datang.
---> Eh, saya rasa pelik sangat modal saya wat Shaklee ni rm65 je.Tu pon yuran seumur hidup. Duit yuran tu bonus pertama boleh cover dah malah lebih pon dapat. Ishhh, pelik sungguh! 

Saya sgt pelik bila orang tak yakin dgn bisnes ini. Takut bungkus katanya..
---> Saya sangat pelik dah 50 tahun Shaklee menapak kat Malaysia ni. Bukan calang2 company, international. Nak buat bisnes sudah tentunya kita kena cari company yang dah kukuh. 50 tahun dekat pasaran steady lagi... mmg pelik!

Secara jujurnya saya rasa lagi pelik kalau kita tak grab apa jua peluang bisnes yang ada. 9 per 10 dari sumber rezeki datang dalam bidang perniagaan. So memang tak pelik lah kenapa kita patut ceburkan diri dlm bidang perniagaan...

Wallahhua'lam..

Shaklee id : [921401]  
SMS / Whatsapp : [017-4387016]
Email : [cnurul79@yahoo.com
 LIKE Fan Page : PengedarShakleePerak

Jika anda WALK IN di mana-mana BRANCH SHAKLEE, silalah menggunakan ID saya 921401 untuk mendapatkan supplement anda dengan HARGA YANG ISTIMEWA DAN MENJIMATKAN

Nasi RM3 di <b>Ipoh</b>

Posted: 06 May 2014 03:23 AM PDT


  • Nasi RM3 di IpohKedai Noor Aini terletak di hadapan Stadium Perak
JIKA ditanya tentang makanan murah kepada warga sekitar Ipoh, pastinya mereka akan menyebut Nasi RM3.

Kedai makan yang terletak di Medan Selera Stadium Perak itu sentiasa dipenuhi pelanggan ketika waktu makan tengah hari.

Kedai Kak Mek Nasi Berlauk, resipi asli dari Kelantan milik Noor Aini Husin, 40, telah beroperasi sejak lima tahun lalu dan mendapat tempat di hati pelanggan tetapnya.

Dengan harga RM3 pelanggan boleh menikmati nasi berlaukkan ayam goreng, kari ayam, timun dan sambal yang sudah memadai untuk mengenyangkan perut malah terdapat banyak lagi lauk yang boleh menjadi pilihan.

Kebanyakan pelanggan terdiri daripada kakitangan awam serta pelajar institusi pengajian tinggi berhampiran selain orang awam.

"Ada juga pelanggan yang hari-hari datang beli nasi RM3 tetapi menukar jenis kuah supaya tidak jemu.

"Kami juga menjual air dengan harga RM1, jadi mereka yang ingin dapatkan makanan tengah hari bajet boleh datang ke sini," katanya.

Noor Aini berkata, ilham berniaga nasi RM3 berasal dari Kelantan, apabila beliau meniaga di sana dengan menjual nasi pada harga RM2 atau RM2.50.

Malah beliau turut menjual dengan harga yang sama ketika mula-mula berniaga di Ipoh, Perak.

Bagaimanapun seiring dengan perkembangan semasa, beliau terpaksa menaikkan harga kepada RM3 namun hal itu tidak menimbulkan sebarang masalah kepada pelanggan.

Kedai yang beroperasi setiap hari bermula jam 7.30 pagi hingga 4 petang itu juga diiktiraf sebagai Kedai Menu Rakyat 1 Malaysia oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

No comments:

Post a Comment